Sunday, May 25, 2008

En vecka i Georgien...

... is like a year in any other place, för att travestera 10CC.

Nåväl, vi har nu varit en vecka i Tbilisi och dess omgivningar. Det har varit ett intensivt program dessa dagar, speciellt om man räknar in de sociala aktiviteterna. Utbildningsdepartementet i Georgien var våra värdar, och vårt projekt på drygt ett år har gått ut på att utbyta erfarenheter och stötta Georgien att bygga upp kvalitetssäkring av sin högre utbildning. Detta är en del av Bolognaprocessen, vilken Georgien blev deltagare i för några år sedan.

Här kommer några glimtar från resan:

I detta hus i Gori föddes Stalin och bodde där tills han var 4 år

Grottstaden Uplistsikhe, där upp till 5000 personer bott i flera omgångar sedan årtusendet före Kristus. Detta högutvecklade samhälle med apotek, kyrkor, vintillverkning med mera övergavs slutligen efter Djingis Khans attacker. Sidenvägen passerade samhället.

Middag i Borjomi, på bilden syns Stasys, Jolanta och Saulius. Borjomi har byggts upp kring mineralvattenkällan som hittades här för drygt 100 år sedan.

Sergo håller sin presentation om nytt utbildningsprogram i mekatronik.


Exempel på trafik i Tbilisi. Som utomstående upplever man trafiken ostrukturerad, och man tränger sig hela tiden för sina medtrafikanter. Men tutandet och ett sjätte sinne gör att det inte verkar hända så mycket olyckor.

Vandring till en utsiktsplats i norra Georgien, den höga delen av Kaukasus

Klosteranläggning i Davit Gareja, med såväl murade byggnader som grottor. Detta är i södra Georgien, nära Azerbadjan.

Vi gick till fots upp i bergen för att se grottor med gamla fina kyrkomålningar. Detta är också i Davit Gareja, och längst fram på högsta höjden går gränsen till Azerbadjan. Vi kände oss tvungna att vandra dit och göra en liten tur in i landet.

Åsna med vedpinnar i en liten by i Kakheti, det stora vindistriktet i östra Georgien

Middag på balkong med fantastisk utsikt över Kakheti-slätten

Jag och Sergo vid några gamla vinkrukor. Man fyllde dessa med vindruvor och grävde sedan ner dem. Det påstås att georgierna var först i världen med att tillverka vin.

På besök hemma hos Ninas familj i Tbilisi. Dessert på balkongen med fantastiska petit chous. På bilden är Sopho, Young, Anton, Annette, Alexander, Nina och Elliot.

Ett stycke av Agmashenebeli avenue, den gata där vårt hotell låg

Sista kvällen gick vi på Nabadi, en georgisk folkteater där man med intensiv dans, folkdräkter och teater visar Georgiens historia. Rekommenderas.

1 comment:

Tora said...

underbara bilder! ser ut som det varit en härlig och spännande vecka.